Udenlandsk Sanketur i Estland

Kan urter føre mig til udlandet?

Det kan de! 

Vi fik et telefonopkald fra den Danske Ambassade i Estland, de havde råderum over den smukke og vilde Botaniske Have i Tallinn i Estland og de ville gerne gøre noget for at vise esterne at man kunne sanke bæredygtigt ved at spise de vilde planter og urter der er omkring os. 

Derfor blev vi inviteret til at holde en guidet tur for 40 mennesker i den smukke botaniske have i Tallinn som én af flere arrangementer i løbet af juni måned. 

Det var en smuk solrig dag i Estland og vi havde dagen før gået en tur i haven og snakket med Jaan fra den botaniske have som guidede os rundt og ville hjælpe med de estiske navne på de planter jeg ville vise frem. 

Hvis du nogensinde er i Tallinn, så besøg haven, den er ulig nogen anden botanisk have i det at de havde dedikeret så mange områder til at være ret vilde helt naturligt. De havde masser af vilde enge og vi måtte træde på græsset og plukke, smage og dufte til alt. Der var ingen skilte om at græsset ikke måtte betrædes, men der var flotte naturlige stier som man alligevel havde lyst til at følge helt naturligt. 

Vi fandt mange vilde spiselige planter som også er helt almindelige i Danmark, og fandt ud af at de nok var 1-1 1/2 måned bagud i forhold til varme og sæsonen. Så selvom vi var i sommer i Danmark, så var de i sent forår i Estland - skønt for en sanker som mig der savnede syrenens blomster, de friske skud engsyre og så videre. 

Vi fandt 15 spiselige vilde ting på vores 2 timers tur og alle var godt sultne til sidst efter al den snak om mad og hvordan det kunne bruges i madlavning - men allervigtigst så var alle glade og overrasket over alle de smage man kunne finde i naturen.

Tusind tak til Tallinna Botaanikaaed og den Danske Ambassade i Tallinn. 

Leave a comment